A székelykeresztúri Pipacsok néptáncegyüttes vendégszerepel a nagyváradi színházban az Emésztő virtus című táncdrámával április 8-án, csütörtökön 19 órától a nagyszínpadon (bejárat a Madách-utcai művészbejárón). Az előadásra jegyek korlátozott számban kaphatók 10 lejes egységáron a színház pénztárában.

 

Az előadás Tamási Áron Vijjogó sas fia és az Emésztő virtus című novelláinak alapgondolatát viszi tovább, értelmezi újra és egészíti ki, groteszk, abszurd irányából megközelítve a történeteket, új megvilágításba helyezve a szereplőket, mint ahogy a morális üzenetet is. Székely virtus, bosszú, szerelem, bánat és keserűség, tehetetlenség vagy éppen ennek ellentéte, szélsőséges emberi indulatok fogalmazódnak meg benne. Kisküküllő-menti és udvarhelyszéki népzenéből, néptáncokból, hagyományokból építtették fel az előadást az alkotók. A koreográfia, dramaturgia, a színpadkép és a rendezés is Dimény Levente és László Csaba munkája.

A Pipacsok tizenhat éve működik művelődési egyesületként, huszonegy éve, mint táncegyüttes. Az együttes, egyesület szerepe jelentős az erdélyi néptáncmozgalomban. Táncosai, vezetői, oktatói három hivatásos táncegyüttes, a Háromszék, a Nagyvárad Táncegyüttes és az Udvarhely Néptáncműhely alapításában és tevékenységében is részt vállaltak. Az egyesület tizenöt éve szervezője Felsősófalván a Székelyföldi Tánctábornak, hat alkalommal szervezte meg a Székelykeresztúri Néptánctalálkozót és három alkalommal szervezte meg a Küküllőmenti Néptánctalálkozót.

A Pipacsok fontos tevékenységi területe a népzene és a néptáncok gyűjtése. Több éve lemezkiadási tevékenységgel is foglakoznak. 2006-ban a Pipacsok Néptáncegyüttest Udvarhelyszék Kultúrájáért díjjal jutalmazták.