Huszonöt éves a Pipacsok Néptáncegyüttes – egykori és jelenlegi táncosai, valamint meghívottjaik november 3-án jubileumi gálaműsorral ünnepelnek Székelykeresztúron. A táncegyüttes tagjai, vezetői három hivatásos táncegyüttes – az Udvarhely Néptáncműhely, a Háromszék és a Nagyvárad Táncegyüttes – létrehozásában közreműködtek, továbbá tevékenységük a térség népzenei és néptáncörökségének gyűjtését, értékmentését is magában foglalja.

pipacsok1_b

Az önálló műsorok – többek közt a Katonák, az Idegen földre ne siess!, az Együttélésben, az Örökség, a Király nemből méltóság, a Paraszt dekameron, az Emésztő virtus című előadások – színre vitele mellett a Pipacsok Néptáncegyüttes az évek során a térség, Székelykeresztúr, Székelyudvarhely, Segesvár, Szováta és Oroszhegy iskolai, illetve felnőtt tánccsoportjainak szakmai támogatását is magára vállalta, holdudvarába több ifjúsági csoport (Mákvirágok, Kispipacsok, Vadrózsák és Forgórózsák) is tartozik. Önálló műsoraikat nemcsak belföldön, hanem több európai országban, sőt Kínában és kétszer az Amerikai Egyesült Államokban is bemutatták.

A néptánccsoport mellett működő egyesület a térség egyik legrangosabb tánctárborának, a hagyományosan Felsősófalván megrendezett Székelyföldi Tánctábornak a szervezője, de számtalan alkalommal szervezték meg a Székelykeresztúri és a Küküllő menti Néptánctalálkozót. Egyébként az egyesület és a tánccsoport tevékenysége a népzene és néptáncok gyűjtését is magában foglalta, közreműködésével a sóvidéki Pálpataka és Fenyőkút, Szásznagyvesszős, Nagymoha, Székelyszenterzsébet, Harangláb, Nagybún, Balázstelke népzenei és néptánchagyatéka a néptáncmozgalom részévé válhatott. A Pipacsok Néptáncegyüttes értékmentő és kulturális tevékenységét 2006-ben Udvarhelyszék Kultúrájáért-díjjal értékelték.

A jubileumi gálaműsor szombaton délután hat órától lesz a székelykeresztúri Zeyk Domokos Általános Iskola sporttermében. Az egykori és jelenlegi Pipacsok mellett számtalan meghívott is részt vesz az ünnepségen, a talpalávalót a keresztúri zenekar, a sepsiszentgyörgyi Heveder és a vajdasági Csalóka Zenekar húzza majd, továbbá fellépnek az ifjúsági tánccsoportok is. Az eseményre minden néptánckedvelőt, egykori és jelenlegi táncost szeretettel várnak.